Sunday, January 25, 2009

Finalisten YPF Jazz Pianoconcours 2009 bekend

Spannende halve finale en drie ijzersterke finalisten

Amsterdam, 24 januari 2009 – Een uiterst muzikale en gevarieerde halve finale op 24 januari in het Bimhuis in Amsterdam heeft de drie finalisten van het YPF Jazz Pianoconcours 2009 opgeleverd. Het jazzconcours voor jonge talentvolle jazzpianisten (13 t/m 27 jaar) beleeft morgen zijn grote finale. De Nederlander Anne Guus Teerhuis, de uit Rusland afkomstige Evgeny Sivtsov en de Indonesische Sri Hanuraga zullen dan strijden om de hoofdprijs van € 3500,- en een reeks concerten, waaronder een optreden op het North Sea Jazz Festival.

De zes pianisten in de halve finale werden afgelopen november geselecteerd in een voorronde. De deelnemers speelden ieder vier nummers in de halve finale, waaronder een eigen werk. Anne Guus Teerhuis, Evgeny Sivtsov en Sri Hanuraga hadden volgens de jury vandaag de beste kaarten in handen. Niettemin maakten halve finalisten Andrea Taeggi (Italië), Sandro Savino (Italië) en Pierre François Blanchard (Frankrijk) erg veel indruk op de jury. “Als iemand je ooit vraagt juryvoorzitter te worden bij een jazzconcours met zulk groot talent, zeg gerust ‘nee’, want het is een verschrikkelijk lastige baan.” Aldus juryvoorzitter Lodewijk Bouwens tijdens de bekendmaking van de finalisten

Finale

De finale zal morgen (zondag 25 januari) om 13.00 uur plaatsvinden, eveneens in het Bimhuis te Amsterdam. De drie finalisten Anne Guus Teerhuis, Evgeny Sivtsov en Sri Hanuraga zullen tijdens de finale ieder vijf nummers spelen. De internationale vakjury bestaat uit jazzpromotor Bob Hagen en de gerenommeerde jazzpianisten Antonio Faraò, Bobo Stenson, Enrico Pieranunzi, John Taylor, Karst de Jong en Jacky Terrasson. Lodewijk Bouwens is de voorzitter van de jury en Bert Mooiman is de secretaris.

Kaarten en toegang
Voor de finale op 25 januari in het Bimhuis zijn nog kaarten verkrijgbaar bij de kassa van het Bimhuis (tel. 020-7882188).