Friday, November 24, 2006

Woensdag 29 November 2006 CD Presentatie Concert Trio Franz von Chossy, Bimhuis Amsterdam

Op deze dag wordt de debuut CD gepresenteerd van Franz von Chossy met zijn trio.
Een talent dat je onder de Europese pianisten volstrekt nieuw zou kunnen noemen.

Hieronder enkele feiten:
Franz von Chossy Trio wint Dutch Jazz Competition 2006

JURY: Het Franz von Chossy Trio heeft de prijs gekregen voor beste groep 2006 in de Dutch Jazz Competition. Jurylid Henk Meutgeert maakte dit vrijdagnacht 14 juli aan het eind van de sfeervolle finale in de Volga zaal van het North Sea Jazz Festival bekend. De jury, waarin naast Meutgeert (pianist, componist) ook Leo van Oostrom (saxofonist), Martin Fondse (pianist, componist) en Bart van Lier (trombonist) zaten, verkoos Franz von Chossy Trio op grond van het originele, dynamische en soms virtuoze (samen-)spel. Opvallend was dat de pianist en componist van het trio op basis van zijn 'subtiele, ruimtelijke en persoonlijke spel' eerder ook al de prijs voor beste solist 2006 had binnengesleept.
Website Franz von Chossy

Indien u van deze uitnodiging gebruik wilt maken om het concert op woensdag 29 november a.s. in het Bimhuis te bezoeken ontvangen wij graag een bevestiging daarvan gericht aan:

Marlies Heck – van Lier
E-mail: marliesvanlier@home.nl
Tel : 06-226.262.01
met opgaven van 1 of 2 personen!

Friday, November 17, 2006

Slagwerkgroep Den Haag: Bougé

Slagwerkgroep Den Haag: Bougé
In het programma Bougé (bewogen) doet SDH onderzoek naar de transformatie van klank.
Hoe verandert versterking onze conceptie van klank? Hoe verhoudt het visuele zich tot het gehoorde en welke magische elementen doen ons telkens weer afvragen 'waar komt het geluid toch vandaan?' Met drie wereldpremieres en een Nederlandse preniere brengt SDH kortom een programma vol ongehoords!

www.slagwerkgroepdenhaag.nl

Thursday, November 16, 2006

Antwerpen: Kantaloop 2006 Where jazz meets photography

Antwerpen: Kantaloop 2006 Where jazz meets photography
Vanaf 2 december 2006 organiseert KunstKamer Indian Caps vzw Kantaloop 2006 Where Jazz meets Photography: een unieke confrontatie tussen de zwartwitfotografie van Raoul Van den Boom en live jazz muziek met het Jack van Poll Trio.

Voor deze gelegenheid deed Jack van Poll beroep op twee jonge beloftevolle jazzmuzikanten met name contrabassiste Yannick Peeters en drummer Steven Cassiers. Speciaal voor deze eerste editie zal het Jack van Poll trio op 2 en 3 december 2006 drie optredens verzorgen waarvoor men via de website http://www.indiancaps.be/kantaloop kan reserveren.

Fotograaf Raoul Van den Boom brengt in zijn foto's op unieke wijze een eerbetoon aan jazzlegendes uit binnen- en buitenland. De tentoonstelling in Indian Caps bevat een selectie uit zijn uitgebreid oeuvre en is te bezichtigen van 2 december tot en met 17 december, op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

KunstKamer Indian Caps vzw heeft als doelstelling een platform te bieden aan gevestigd & aanstormend talent. Kantaloop 2006. Where jazz meets photography beantwoordt daarom volledig aan de visie van de initiatiefnemers, namelijk een symbiose doen ontstaan tussen gevestigde waarden zoals Raoul Van den Boom en Jack van Poll, bijgestaan door een nieuwe generatie talentvolle muzikanten.

U kan de exclusieve CD met de uitgevoerde jazznummers van het Jack van Poll trio in combinatie met de fotografie van Raoul Van den Boom bemachtigen voor of na de optredens, tijdens de tentoonstelling of u kan deze bestellen via de website www.indiancaps.be


De tentoonstelling en de optredens vinden plaats in Indian Caps, Engelse Beurs 4, 2000 Antwerpen.

Wednesday, November 15, 2006

Jazz Paviljoen de Witte, Scheveningen

Stichting Prospero is sinds 1997 een begrip op het gebied van bijzondere jazzconcerten in Den Haag en omstreken geworden. Wat maakt deze concerten zo bijzonder? Prospero biedt – door haar unieke netwerk van musici en conservatoria - een podium waar niet alleen de crème de la crème van de gevestigde Nederlandse jazz zich presenteert maar ook aanstormend talent en buitenlandse topmusici. Bezoekers zijn daardoor altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de jazz. Het niveau geldt als zeer hoog.

Vrijdagavond 24 november in ISS:
Virtuoze Cuban/latin jazz
Met de vlijmscherpe ritmes van Nueva Manteca


Wanneer één orkest zowel de woorden Latin als Jazz gelijkelijk groot in het vaandel mag dragen, is het de altijd weer opwindende band van pianist/leider Jan Laurens Hartong, Nueva Manteca.
Dat hun muziek niet zomaar een Europees aftreksel is van de Afro Cubaanse muziek van de meesters uit het Caribische of uit het grote ‘latin’ arsenaal van New York, bewezen Hartong c.s. nog kortgeleden. Uitgenodigd op het prestigieuze jazzfestival van Barranquilla (Colombia), speelde Nueva Manteca in het programma van de grote latin bassist/orkestleider Israel López ‘Cachao’. “Het publiek”, vertelt de belangrijkste Colombiaanse krant, “gaf ze een ovatie na hun uitvoering van ‘Descarga Manteca’.“ Al jaren eerder, op een festival in Duitsland, hadden de musici van Paquito d’Rivera met open mond staan luisteren naar hun warmbloedige, latijnse confrères uit dat kikkerland aan de zee.
Want Nueva Manteca bestaat – in licht wisselende bezettingen – al wat jaartjes en heeft reeds een tiental cd’s op z’n naam staan. Nadat hij in 1987 terugkwam van zijn tweede studiereis naar Cuba, gooide pianist Jan Laurens Hartong, het roer van zijn toen al bestaande orkest Manteca om: in de stijl van groepen als Irakere, Proyecto en musici als Emiliano Salvador ging hij drums met percussie combineren en werd het jazzelement geaccentueerd. Nueva Manteca was geboren.
Met z’n encyclopedische kennis van latijnse ritmepatronen, schreef hij nieuwe arrangementen. En schuwde niet typische jazzstukken - Miles Davis’ All blues’ – naar zijn hand te zetten. Hetzelfde deed hij met de complete ‘score’ van musicals als ‘West Side Story’ en ‘Porgy and Bess’, en met het werk van Irving Berlin (‘Let’s face the music and dance’), waarbij hij vaak steun zocht en kreeg van salsa-sterren, zoals pianist Eddie Martinez.
Het resultaat is een swingende, niet aflatende stroom van ritme’s van drums, timbales, bongo’s, checkere, tegenover intrigerend gekleurde jazzakkoorden in de ‘tutti’ en virtuoze jazzsolo’s. Want de musici in Nueva Manteca zijn een voor een toppers op hun instrument en ook te beluisteren in andere Nederlandse jazzcombinaties van naam en faam.
Pianist en leider Jan Laurens Hartong verwijst met de naam van zijn band uiteraard naar de inmiddels legendarische compositie die trompettist Dizzie Gillespie schreef, nadat orkestleider Mario Bauza hem in contact had gebracht met drummer Chano Pozo: ‘Manteca’.
Die drie heren zouden smullen van de salsa die hun Nederlandse ‘nakomelingen’ over de jazz hebben gegoten.

Jan Laurens Hartong (piano, leider), Ben van den Dungen (sax), Ilja Reijngoud (trombone), Wim Both (trompet), Jeroen Vierdag (bas), Nils Fischer (percussie/bongos), Joost Kroon (drums).

Studenten in het voorprogramma
Bij de concerten in het ISS spelen jonge talentvolle jazzleerlingen in het voorprogramma. Dit is een uniek concept binnen Nederland. Het biedt de studenten goede podiumervaring en geeft de bezoekers een kijkje in de toekomst van de jazz.
Deze maand de Spaanse pianiste Eva Novoa die al vanaf haar 10e achter de piano zit. Ze haalde haar diploma aan het Conservatori Superior Municipal de Musica de Barcelona. Volgde daarna diverse masterclasses van Madrid tot New York, haalde de finale van de competition concurso de grupos Jovenes de jazz de Copons en zit nu in een uitwisselingsprogramma met het Haags Conservatorium.

Institute of Social Studies
De afgelopen drie jaar organiseert de stichting Prospero maandelijkse vrijdagavondconcerten in The Institute of Social Studies in Den Haag, onder de noemer jazz meets other cultures waar ruim 200 enthousiaste bezoekers per concert op af komen. In het met bomen en palmen opgeluisterde atrium laten nationale en internationale topmusici hun publiek genieten van een avontuurlijke mix van jazz en andere muzikale stijlen. Eerdere ontmoetingen tussen jazzmusici en Senegalese percussionisten, Indiase tabla en sitar, Argentijnse bandoneon, Transylvaanse violisten of Antilliaanse steelband deden het vuur al vaak hoog oplaaien.

Entree: 10 €/ 6€ ooievaarspas, studenten
Locatie: Institute of Social Studies, Kortenaerkade 12 Den Haag.
Reserveringen/info: 070 3560997
info@prospero.nu
www.prospero.nu

Jazztraditie herleeft in Grilrestaurant Afslag Laren

Het onlangs geopende grilrestaurant Afslag Laren is al snel een begrip aan het worden in Laren. Gevestigd aan de Brink nummer 10 wil de uitbater van dit sfeervolle etablisement nu ook een goede donderdagse glorievolle Jazztraditie laten herleven in het prachtige dorp. Velen zullen zich nog de wekelijkse befaamde Tros Sesjun Radio concerten herinneren. Al vanaf donderdag 16 november kan nu voorlopig eerst weer maandelijks genoten worden van hoogstaande Jazzmuziek live gespeeld door top formaties, de meer dan voortreffelijke keuken en de drankjes.

Om te beginnen is de steeds meer bekendheid opbouwende saxofonist/componist Willem Hellbreker uitgenodigd met collega topmusici zoals bassist Wiro Mahieu, drummer Geert Roelofs en pianist Eric vd Luijt.

Willem Hellbreker studeerde saxofoon en lichte muziek aan het Rotterdams Conservatorium. In 1994 maakte hij een tournee door Amerika waar hij ondermeer met Bob Brookmeyer optrad en in de beroemde Village Vanguard in New York speelde. Hij studeerde aan het beroemde Berklee college of music in Boston, USA. In ’95 trad hij op met het Rotterdams Philharmonisch Orkest als begeleider van Stevie Wonder en verder ook in Nederland met top musici als Hans Dulfer, Denise Jannah,

Het Willem Hellbreker Quartet is een eigentijdse, zeer dynamische en uitgesproken jazzformatie die met veel energie en passie de Nederlandse jazzpodia betreedt. Het kwartet heeft een expressieve sound. Energieke en begrijpelijke hedendaagse Jazz met veel lyrische verstilde momenten van standards en ballads. Het Willem Hellbreker Quartet speelt hedendaagse mainstreamjazz met wortels in de jazz uit de jaren 50 en 60. In alles staat het plezier en de overgave waarmee het kwartet en de onderlinge leden met elkaar en het publiek communiceren. Vitaal, dynamisch en expressief zijn de kernwoorden van dit bijzondere kwartet.

Ook de pers is vaak zeer positief over Willem Hellbrekers concerten en cd’s:

Remco Takken: JAZZ augustus 2004:
‘’ … de sound van de blues, met ballads van echte mannen “

Henk Albers: De Gelderlander:
“Hellbreker wisselt virtuoos spel af met subtiele momenten. Hij beschikt over een uitstekende techniek en een goede timing”.

Hans Dijkstal: Linernotes album “Movements”
"Zo moet een tenorsaxofoon klinken : helder, warm, gevoelig en zelfs een tikkeltje sensueel. Zo'n instrument is het nu eenmaal. Willem Hellbreker weet dat”

Jean Paul Heck: Aangenaam Jazz 2006 over “Movements”
Dit is perfecte instrumentale jazz, die elke muziekliefhebber volledig tot rust brengt.

Remco Takken: Jazzism Herfst 2006 over “Movements”
Hellebreker is in vorm en dat betekend een warme swingende Jazzsound

Met zijn nieuwste album ‘Movements’ doet tenorsaxofonist Willem Hellbreker een stapje terug in volume en tempo. Op de CD samen met pianist Bert van den Brink, bassist Wiro Mahieu en drummer Geert Roelofs die hem hier vilein van repliek dienen, gaat Hellbreker haast stapvoets door het repertoire. Eigen composities en strategisch gekozen jazzstukken van anderen zorgen voor een gevarieerd palet van deze uitzonderlijke saxofonist. Niet voor niets werd dit album gekozen voor de actie “Aangenaam Jazz”. In het kader hiervan is momenteel in alle goede Nederlandse CD winkels een zeer voordelig promotie dubbelalbum verkrijgbaar. Hierop is onder meer de muziek van Willem Hellbreker’s laatste Live CD “Movements” te horen die op het Munich Jazzlabel is uitgekomen.

Grillrestaurant AFSLAG LAREN, Brink 10, Laren NH
Informatie en tafelreserveringen 035 - 5311815

Website: www.afslaglaren.nl
Website: www.hellbreker.nl

Monday, November 13, 2006

Sonny Rollins still bebopping to his own beat

Sonny Rollins still bebopping to his own beat Een leuk artikel gevonden over Sonny Rollins in Tucsoncitizen.com. Met als pakkende titel: Sonny Rollins still bebopping to his own beat!

"The same people who thronged to rock 'n' roll in the 1960s - who trampled over jazz, America's only original musical art form, in their rush to embrace the electric guitar - are older now and looking for music that's more substantial. It's happening just when the CD is becoming a perfect reason to reissue all those great jazz albums originally recorded on vinyl in the 1950s. The digital age is bringing the golden age of jazz to a whole new audience."

Lees het hier verder.

Saturday, November 11, 2006

Exlusive Piano Centre, Capelle aan den IJssel: jazzconcerten ZATERDAG 18 November 2006

Exlusive Piano Centre, Capelle aan den IJssel: jazzconcerten ZATERDAG 18 November 2006 Deze jazzconcerten zijn in het kader van 25 jaar Küttschreutter Piano's.

van 14.00u. tot 15.00u. Ronald van Driel
Van origine is Ronald Hammondorganist en is op latere leeftijd piano gaan studeren, dit deed hij bij Rob van Kreeveld en Rob Madna. Hij is regelmatig te horen in diverse formaties waaronder met zijn B-trio PLUS!, de Erik van Heijzen Group en Bounce TT. Die middag verruild hij voor een uurtje het orgel voor de vleugel.

van 15.00u. tot 16.00u. Rob Agerbeek
Jazzpianist Rob Agerbeek doorliep een opmerkelijke carrière in de jazzwereld. Begonnen als boogie-woogie pianist ontwikkelede hij zich in de jaren zestig tot een gerenommeerd en succesvol hardbop –pianist. Hij bleef in deze periode tevens met succes de boogie-woogie stijl trouw. Dit was in de jazzscene van de jaren zestig en zeventig al uitzonderlijk.Het werd door de jazzcritici en kenners nog moeilijker te vatten, toen hij vanaf eind jaren zeventig ook nog een naam maakte als pianist van oude stijl orkesten.

van 16.00u tot 17.00u Rob van Kreeveld
Rob van Kreeveld maakte vooral in de jaren 60-70 naam als pianist van Paul van Vliet. Maakte CD's met o.a. Jeff Hamilton, Jimmy Haslip en Ann Burton. Composities van zijn hand zijn MEISJES VAN 13, DE ZEE, VEILG ACHTER OP etc. Rob heeft een grote staat van dienst en wordt gezien als één van de beste "jazz" pianisten van Nederland.

Exlusive Piano Centre Hoofdweg 248 te Capelle aan den IJssel

Sunday, November 05, 2006

JazzFlits nummer 16

In de nieuwe JazzFlits onder meer:

- Eric Vloeimans en Yuri Honing voor Edison Jazz genomineerd;
- ‘De Nieuwe Slag’ biedt Haags podium aan impro en nieuwe jazz;
- Nieuwe jazz uit IJsland op komend European Trytone Festival;
- Zoon beschrijft vader Miles Davis als man van extremen;
- Frans New Orleans-icoon Claude Luter overleden;

En verder:
- Straightahead over JazzBrugge 2006 (Jaap Lüdeke);
- The Jazz Connection over ‘King’ Benny Carter (Lex Lammen);
- Een interview met Lou Donaldson uit New York (Paul Blair);
- In Memoriam Dewey Redman (Han Schulte);
- Concerttips voor Amsterdam (Jaap Lüdeke) en Rotterdam (Peter J. Korten);

Boekbespreking:
David Yaffe: Fascinating Rhythm (Jan J. Mulder);

Recensies van cd’s/dvd’s
Bo van de Graaf , I Compani, Shebop, Joost Lijbaart/Wolfert Brederode, Marc van Vugt/Ineke Vandoorn, Wintsch/Weber/Wolfarth, Myrte Buys, The Sun Ra Arkestra, Loet van der Lee, Louis Hayes, Van Lier/Nieuwerf/Ouwehand, Juraj Stanik, Monk & Coltrane, Masters of Jazz, Keith Jarrett. Reggie Washington, Van Ruller/Van den Brink, D.D. Jackson, John Hollenbeck en Joe Lovano (Herman te Loo, Han Schulte, Jaap Lüdeke, Peter J. Korten, Frank Huser);-

Concertverslagen
Willem Breuker, Toots Thielemans (Hessel Fluitman), Amina Figarova (Ton Luiting) en Jazz International Rotterdam Festival (Peter J. Korten);En natuurlijk de Jazzradio Top 10.

Lees hem hier: Jazzflits 16

Saturday, November 04, 2006

Arrow Jazz FM doet een marktonderzoek.

Arrow Jazz FM doet een marktonderzoek.
Arrow Jazz FM heeft een jaar geleden aan de luisteraars naar hun mening over de zender gevraagd om (nog) beter aan de wensen te voldoen.


Het is logisch om nu dit onderzoek weer te doen. Wij willen graag weten of Arrow Jazz FM is verbeterd en of er andere wensen zijn.
Het kost u slechts enkele minuten, is anoniem en we stellen geen persoonlijke vragen. De resultaten zijn uitsluitend voor gebruik binnen Arrow.

Wij hebben onderzoeksbureau De Vos & Jansen opdracht gegeven het onderzoek uit te voeren.
Belangrijk: vult u svp niet in waarvan u denkt dat wij het prettig vinden om te horen, maar enkel uw eigen mening, want daar gaat het ons om.

Als dank voor het invullen, verloot Arrow 2 x 2 kaarten voor het optreden van Al Di Meola, inclusief een overnachting in het Golden Tulip Bel Air hotel in Den Haag.

Klik op onderstaande link om te beginnen.
http://enq.pollland.nl/aj1026/4890226

Bedankt voor de medewerking!
Met vriendelijke groet,
Arrow Jazz FM

Jazz movies van You Tube op Jazzlinks Network



Een nieuwe trend zijn natuurlijk de veel besproken filmpjes van You Tube, sinds kort in handen van Google Inc. Jazzlinks Network maakt sinds kort ook gebruik van deze filmpjes om de website een extra dimensie te geven.
Voor mensen welke willen kennismaken met jazz of nieuwe bands / artiesten willen leren kennen is dat natuurlijk hét middel: zien en luisteren.
Heeft u als Jazz band / artiest filmpjes? Stuur ze dan naar Jazzlinks Network. Wij zorgen erdan voor dat ze online komen en nemen we ze op bij uw presentatie op de site.

Kijk hier voor meer filmpjes:
www.jazzlinks.net/jazz-trumpet-usa.html

Thursday, November 02, 2006

2 extra avonden Ilse de Lange in het Gelredome

Ilse de Lange bij Marco Bosato in het Gelredome!
Nog twee avonden zal Ilse het publiek dat naar Marco Borsato's Symphonica in Rosso concerten komt verrassen met haar sprankelende optreden.

Uit de vele positieve reacties in de media en op de forums en gastenboeken van de diverse websites blijkt dat Ilse bij de meeste bezoekers een verpletterende indruk achterlaat.