Wednesday, November 15, 2006

Jazz Paviljoen de Witte, Scheveningen

Stichting Prospero is sinds 1997 een begrip op het gebied van bijzondere jazzconcerten in Den Haag en omstreken geworden. Wat maakt deze concerten zo bijzonder? Prospero biedt – door haar unieke netwerk van musici en conservatoria - een podium waar niet alleen de crème de la crème van de gevestigde Nederlandse jazz zich presenteert maar ook aanstormend talent en buitenlandse topmusici. Bezoekers zijn daardoor altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de jazz. Het niveau geldt als zeer hoog.

Vrijdagavond 24 november in ISS:
Virtuoze Cuban/latin jazz
Met de vlijmscherpe ritmes van Nueva Manteca


Wanneer één orkest zowel de woorden Latin als Jazz gelijkelijk groot in het vaandel mag dragen, is het de altijd weer opwindende band van pianist/leider Jan Laurens Hartong, Nueva Manteca.
Dat hun muziek niet zomaar een Europees aftreksel is van de Afro Cubaanse muziek van de meesters uit het Caribische of uit het grote ‘latin’ arsenaal van New York, bewezen Hartong c.s. nog kortgeleden. Uitgenodigd op het prestigieuze jazzfestival van Barranquilla (Colombia), speelde Nueva Manteca in het programma van de grote latin bassist/orkestleider Israel López ‘Cachao’. “Het publiek”, vertelt de belangrijkste Colombiaanse krant, “gaf ze een ovatie na hun uitvoering van ‘Descarga Manteca’.“ Al jaren eerder, op een festival in Duitsland, hadden de musici van Paquito d’Rivera met open mond staan luisteren naar hun warmbloedige, latijnse confrères uit dat kikkerland aan de zee.
Want Nueva Manteca bestaat – in licht wisselende bezettingen – al wat jaartjes en heeft reeds een tiental cd’s op z’n naam staan. Nadat hij in 1987 terugkwam van zijn tweede studiereis naar Cuba, gooide pianist Jan Laurens Hartong, het roer van zijn toen al bestaande orkest Manteca om: in de stijl van groepen als Irakere, Proyecto en musici als Emiliano Salvador ging hij drums met percussie combineren en werd het jazzelement geaccentueerd. Nueva Manteca was geboren.
Met z’n encyclopedische kennis van latijnse ritmepatronen, schreef hij nieuwe arrangementen. En schuwde niet typische jazzstukken - Miles Davis’ All blues’ – naar zijn hand te zetten. Hetzelfde deed hij met de complete ‘score’ van musicals als ‘West Side Story’ en ‘Porgy and Bess’, en met het werk van Irving Berlin (‘Let’s face the music and dance’), waarbij hij vaak steun zocht en kreeg van salsa-sterren, zoals pianist Eddie Martinez.
Het resultaat is een swingende, niet aflatende stroom van ritme’s van drums, timbales, bongo’s, checkere, tegenover intrigerend gekleurde jazzakkoorden in de ‘tutti’ en virtuoze jazzsolo’s. Want de musici in Nueva Manteca zijn een voor een toppers op hun instrument en ook te beluisteren in andere Nederlandse jazzcombinaties van naam en faam.
Pianist en leider Jan Laurens Hartong verwijst met de naam van zijn band uiteraard naar de inmiddels legendarische compositie die trompettist Dizzie Gillespie schreef, nadat orkestleider Mario Bauza hem in contact had gebracht met drummer Chano Pozo: ‘Manteca’.
Die drie heren zouden smullen van de salsa die hun Nederlandse ‘nakomelingen’ over de jazz hebben gegoten.

Jan Laurens Hartong (piano, leider), Ben van den Dungen (sax), Ilja Reijngoud (trombone), Wim Both (trompet), Jeroen Vierdag (bas), Nils Fischer (percussie/bongos), Joost Kroon (drums).

Studenten in het voorprogramma
Bij de concerten in het ISS spelen jonge talentvolle jazzleerlingen in het voorprogramma. Dit is een uniek concept binnen Nederland. Het biedt de studenten goede podiumervaring en geeft de bezoekers een kijkje in de toekomst van de jazz.
Deze maand de Spaanse pianiste Eva Novoa die al vanaf haar 10e achter de piano zit. Ze haalde haar diploma aan het Conservatori Superior Municipal de Musica de Barcelona. Volgde daarna diverse masterclasses van Madrid tot New York, haalde de finale van de competition concurso de grupos Jovenes de jazz de Copons en zit nu in een uitwisselingsprogramma met het Haags Conservatorium.

Institute of Social Studies
De afgelopen drie jaar organiseert de stichting Prospero maandelijkse vrijdagavondconcerten in The Institute of Social Studies in Den Haag, onder de noemer jazz meets other cultures waar ruim 200 enthousiaste bezoekers per concert op af komen. In het met bomen en palmen opgeluisterde atrium laten nationale en internationale topmusici hun publiek genieten van een avontuurlijke mix van jazz en andere muzikale stijlen. Eerdere ontmoetingen tussen jazzmusici en Senegalese percussionisten, Indiase tabla en sitar, Argentijnse bandoneon, Transylvaanse violisten of Antilliaanse steelband deden het vuur al vaak hoog oplaaien.

Entree: 10 €/ 6€ ooievaarspas, studenten
Locatie: Institute of Social Studies, Kortenaerkade 12 Den Haag.
Reserveringen/info: 070 3560997
info@prospero.nu
www.prospero.nu